10 Startups geven hun idee een Kickstart

Eind januari klonk het startschot voor de eerste 10 startup initiatieven die hun innovatie een kickstart geven. Op de informatiesessies kwamen ruim 25 ondernemers met hun vernieuwende ideeën en eerste prototypes, op zoek naar versterking voor de lancering naar de markt. Tien van hen zijn toegelaten tot het programma en zullen de komende drie maanden op zoek gaan naar een goed werkend business model, klanten en een onderbouwde business case voor startkapitaal. De initiatieven variëren van deeleconomie tot online platformen en van slim meubilair tot totaalconcepten in zakelijke of persoonlijke dienstverlening. Zij trekken de komende 12 weken samen op, ondersteund door een team van 8 coaches en een even zo groot netwerk van experts in sales, marketing en financiën, op zoek naar een werkend business model en kansrijke marktlancering.

 

Aansprekend voor de startups is het gezamenlijk optrekken en sparren met elkaar. Vaak ben je alleen of met z’n tweeën al maanden of soms jaren aan de slag. Iemand die kritisch meekijkt, dezelfde uitdagingen kent, en kritisch doorzaagt op het verdienmodel, is daarin voor veel ondernemers aansprekend. De groep is dan ook divers in leeftijd en achtergrond, met een ding gemeend: een enorme gedrevenheid en passie om er een succes van te maken en de daarbij kenmerkende leergierigheid. De eerste matches in samenwerking en het delen van kennis en netwerk kwamen dan ook snel tot stand.

 

Het initiatief komt van DOK41, de broedplaats voor innovatieve (tech) startups en creatieve bedrijven op de Kenniswerf. Met het initiatief willen zij bijdragen aan de eerste fase, die voor de meeste startups vaak het moeilijkste is. Het prototype is klaar, maar investeerders willen eerst zien dat het werkt en er voldoende markt voor is. Aan dat bewijs gaan de startups de komende maanden werken, om op donderdag 13 april het podium te bestijgen voor opdrachtgevers, partners en investeerders, met de eerste uitkomsten: een kansrijke lancering en minimaal een levenservaring rijker.

 

DOK41 wordt daarin ondersteund door een netwerk lokale en landelijke startup coaches en een uiteenlopend aantal experts. Zij bieden de startups bewezen methodieken en tools met de kennis en ondernemerservaring voor een kansrijke start. Financiële bijdrage komen van de ondernemers zelf, alsook van de Provincie Zeeland, Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Impuls en het partnernetwerk aan bedrijven en intermediairs van de Kenniswerf. Doel is een toenemend aantal innovatieve startups in Zeeland met een groeiambitie, om die vervolgens te laten uitgroeien tot duurzame, rendabele ondernemingen. Initiatieven die bijdragen aan de groei van banen en de economische stabiliteit en leefbaarheid van Zeeland. Bouwen aan de toonaangevende bedrijven van morgen is dan ook de ambitie. Een tweede kickstart staat intussen in de steigers en gaat in mei van start. 

10 (tech) startups geven hun innovatieve idee een kickstart