Jouw maatschappelijke initiatief, winstgevend met impact!

Ondernemen met een maatschappelijke missie!
Er zijn mooie sociale innovaties in Zeeland en er is meer dan voldoende ambitie, maar elke ondernemer weet dat een sociale innovatie uitbouwen tot een social enterprise, die de impact weet te realiseren met een verdienmodel, geen eenvoudige opgave is. De meeste startups falen doordat er geen marktbehoefte is, het geld te vroeg op is of de ondernemer of het team niet de juiste samenstelling heeft voor ondernemerschap. Maar ook omdat de prijsstelling of het verdienmodel niet klopt, of omdat de concurrentie beter is of sneller marktpositie heeft weten te pakken. Voor social enterprises geldt dat zij vaak hinder ondervinden door blokkades bij het lokale overheidsbeleid, bijvoorbeeld door decentralisatie van arbeidsparticipatie naar gemeentes. 

DOK41 biedt sociale innovaties daarom ondersteuning met een Impact Bootcamp en Impact Kickstart voor social enterprises. Gebaseerd op de jarenlange ervaring vanuit het netwerk sociale innovatie (Zeeland), gecombineerd met een veel bewezen aanpak voor nieuwe business modellen wereldwijd. 

Sta jij open voor sociaal ondernemerschap?
Een sociale onderneming levert net als elke andere onderneming een product of dienst en heeft een verdienmodel. Geld verdienen is echter niet het hoofddoel, het is een middel om de missie te bereiken. Het doel van de sociale onderneming is maatschappelijke meerwaarde creëren, ofwel ‘impact’. 

Sociaal ondernemers zoeken innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Zoals: wat te doen met de 27.000 jongeren die jaarlijkse vroegtijdig school verlaten? Of de 2 miljoen Nederlanders die vereenzamen? Maar ook dichterbij huis, zoals het voorbeeld van SAV: hoe zorgen we dat we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek kunnen bieden?

Impact Bootcamp
Tijdens de bootcamp start je met het genereren of verrijken van ideeën voor sociale innovatie in één dag en maak je kennis met de uitdagingen bij het opzetten van social enterprises. In een 12-uurs sessie werk je in een team aan een eerste concept, overtuigende pitch en de beste manier om er geld mee te verdienen. De Impact Bootcamp gaat vooraf aan de Impact Kickstart en vindt plaats op dinsdag 6 maart aanstaande. Aanmelden voor de Bootcamp kost 50 euro per social enterprise (maximaal 4 deelnemers per social enterprise). Meer informatie over de bootcamp vind je hier.

Bekijk hier de terugblik


Impact Kickstart

Heb je een sociale innovatie en sta je in de beginfase van lancering? Heb je de ambitie om te groeien en wil je je kansen vergroten? Dan biedt DOK41 jou graag ondersteuning: met het Impact Kickstart programma lanceer je binnen drie maanden je social enterprise op de beste, meest kansrijke en snelle manier.

 

 

 

 

We ondersteunen jou met: groeien, netwerk, coaching en profilering
Om je kansen als social enterprise te vergroten, doorloop je met het Impact Kickstart programma alle stappen van innovatief ondernemerschap met impact. We ondersteunen je bij het bouwen, valideren en de vroege groei van je startup en maximaliseren de kansen voor aansluiting op de markt. We helpen je begrijpen hoe startups werken, hoe je een vernieuwend product of innovatie ontwikkelt, hoe je het aanpast op de vraag uit de markt en welke verdienmodellen daarbij kunnen passen. Je profiteert van het netwerk, coaching, profilering en huisvesting op de innovatie hotspot van Zeeland, DOK41. 

Hoe werkt het?
De Impact Kickstart is een mix van leren en ondernemen. De deelnemende startups spenderen 12 weken in een intensief startup incubator programma op de innovatie hotspot van Zeeland, DOK41. Met wekelijkse programmasessies van een dagdeel aangevuld met kennissessies en vaardigheden naar behoefte. Dit gebeurt aan de hand van de bewezen methoden voor lancering, zoals als de lean startup, effectuation en business model generation. Je past de kennis gelijk toe op het innovatieve product of dienst waar je aan werkt. 

• Startup groep: we brengen een team van meerdere startups bij elkaar die gedurende het programma van elkaar leren en elkaar coachen. 
• Tools: We reiken bewezen succesvolle instrumenten en technieken aan veelgebruikt bij startups voor directe toepassing in de praktijk.
• Coaches: Je wordt omringd door ervaren ondernemers alsook specialisten met domeinspecifieke kennis, die je kunt betrekken bij de voortgang.
• Netwerk: Je verrijkt je netwerk met partners, MKB en grote bedrijven, overheid en kennisinstellingen die je lancering kunnen versnellen.
• Werkruimte: Gedurende 3 maanden krijg je werkruimte en faciliteiten in de bruisende broedplaats voor innovatieve ondernemers, DOK41. 
Maatschappelijke Impact: Je leert tijdens het programma hoe je maatschappelijke impact kwantificeerbaar maakt, richting instanties, overheden en geldschieters en leert hoe de overheid jouw partner wordt.
• Summit: Afronding van het programma met een impact summit voor het verbinden van het initiatief aan potentiële partners, opdrachtgevers en social investors en fondsen en ondernemende filantropen.

Het Impact Kickstartprogramma gaat op 29 maart aanstaande van start en duurt 12 weken. Aanmelden kost 1.250 euro per social enterprise (maximaal 2 deelnemers per social enterprise). Neem deel aan een informatiesessie over de Impact Kickstart. 

Aanmelden voor de Impact Kickstart 

Partners
De Impact Bootcamp en Impact Kickstart worden mogelijk gemaakt door DOK41, Sociale Innovatie Zeeland, Rabobank Walcheren/Noord-Beveland, Rabobank Foundation, SWVO, KNHM Participaties, HZ University of Applied Sciences en Provincie Zeeland.