ZR Hackaton krijgt een vervolg

Hoe kunnen we de opleiding HBO-ICT leuker en aantrekkelijker maken voor studenten? Dat was de vraag waar studenten van de HZ na een lastig opleidingsjaar een antwoord op zochten. Al snel raakten ze in gesprek met Zeeland Refinery (ZR) en ontstond het idee een Hackathon te organiseren. Wat een kleinschalig project moest zijn, werd door het enthousiasme van o.a. de studenten en ZR directeur Tanneguy Descazeaud een professioneel evenement.

Steef van de Gruiter (23) en Jacco de Visser (24), derdejaars HZ-studenten HBO-ICT, maken zich even vrij van hun stageopdracht bij ZR om wat te vertellen over de eerste Hackathon die zij wonnen in februari dit jaar. Steef is een van de initiatiefnemers en is dus uiteraard enthousiast over de Hackathon. Maar ook Jacco had het voor geen goud willen missen. Jacco ´Hoewel de datum niet perse heel goed uitkwam gezien we ons portfolio die week daarna in moesten leveren, ben ik blij dat ik heb deelgenomen en uiteindelijk de Hackathon heb gewonnen met mijn groep.’

Eye on the price

Winnaars ZR Hackathon 2017

De opdracht: bedenk een oplossing voor een van de door ZR geformuleerde probleemstellingen. De winst: voor elk groepslid een drone! ZR droeg een drietal probleemstellingen aan waar de verschillende groepen studenten in een 24urige pressure cooker een oplossing voor moesten bedenken. Uiteindelijk wint de groep van Jacco en Steef met een software-oplossing die in de toekomst de inspectie en controle van de drijvende daken van de olietanks automatiseert, door middel van video en image detection. “Het was fijn dat er zoveel mensen van ZR aanwezig waren om onze vragen te beantwoorden, zodat we een goede proof of concept konden inleveren. Hierbij hebben we een 3d print van een olietank met drijvend dak gebruikt.” aldus Steef.

Stageplek in de pocket

De ZR Hackathon was voor Jacco en Steef ook een mooie springplank naar de stage die zij nu lopen bij ZR. Steef: ‘ZR is een heel vooruitstrevend bedrijf. Ze bouwen de software zelf en hebben meerdere programmeurs in dienst die ons helpen bij onze stageopdracht. Onze opdracht is het bevorderen van de interne communicatie met behulp van een app. Bij het bouwen van de zogenaamde WijZR-app denkt iedereen met ons mee, is open en helpt ons wanneer nodig. Niet alleen onze stagebegeleider en collega’s van de plant, maar ook programmeurs die bij ZR werken. Ik zou hier best willen werken na mijn opleiding.’

ZR Hackathon 2018

En de ZR Hackathon komt terug! Op 19/20 april 2018 is de tweede editie van de ZR Hackathon. Nog groter en met nog uitdagender thema’s denk aan internet of things, big data en augmented reality. Binnenkort start de voorinschrijving.

De eerste editie van de Hackaton vond plaats in DOK41.